Fort Lauderdale International Boat Show 2012

…och vi hälsar på hos Linné.

Så var det då dags att gå på båtmässa igen. Med Öppna Varv som senaste mässerfarenhet blev detta lite överväldigande. Skulle våra varvsägare på svenska västkusten få ihop nåt liknande fick de antagligen boka upp varenda tillgänglig hamn mellan Stenungsund och Fjällbacka. Och då skulle troligen de flesta båtarna få ligga ute på redden ändå, då bryggor och djup skulle bli för klent…
Allvarligt, det här är ingen tillställning för vanligt folk utan för de med löjligt mycket pengar.

Vi jobbar på det men det är en bit kvar.
Kolla in på: http://www.showmanagement.com/fort_lauderdale/event/

Här har normalt folk sina extrabåtar. Denna båten hade ett vardagsrum med bautabadbrygga.

Vi gick förundrade kring bland super-, mega och super-mega-yachts och tittade storögt på alla tjusiga paviljonger med lika tjusiga representanter uppbyggda på pontoner vid båtarna.

 

 

 

Så fick undertecknad syn på nåt som kändes hanterbart, en småbåtsavdelning! Hmmm, tji fick jag. Det var Princess, våra norska vänner, som hade ett 10-tal båtar där. Mellan 60 och 80 fot. Vilket fick dem att se ut som dingar mot omgivningen.

Vad sägs om en BBQ-donut? En liten grillbåt.

Vi har heller aldrig sett så mycket udda, dyra, sjuka skapelser. Det fanns en hel avdelning med “Toys for Mega Yachts”, där man kan köpa små helikoptrar, miniubåtar, amfibiefyrhjulingar, tenderboats med larvfötter, you name it!
Många avdelningar var av typen, pöbeln göre sig icke besvär. Här gäller appointments. Och då väntar skumpa, läckra brudar och skamliga förslag. Ja, avseende båtaffärer givetvis. Vi gick förbi en liten 100 fotare som bara kostade 300 000$ TOTALLY! Stannade givetvis med hopp om en kanonaffär… Men tji fick kapten. Det var för 10% av båten. Sen tillkommer en årlig kostnad på 25-30 000$. För detta får man disponera “sin” båt 2 veckor på sommarn och 2 på vintern. Tack, tack men nej tack.

 

Skulle man nu inte vilja lägga sina pengar på en båt fanns det gott om exklusiva bilar att köpa. Vad sägs om: Rolls Royce, Bentley, Ferrari, Lotus, Masserati, Aston Martin samt några specialare vi aldrig hört talas om.

 

På båtmässa kollar seglare in SEGELBÅTAR! Nu var vi på världens (kanske) största sådan så nu skulle här kollas in. Kapten kikade på internet och sökte på deltagande båtar med köl och segel och fick träff på 6 (SEX!) begagnade båtar! Nu var den minsta 80 fot och den största 140 men ändå? Vi letade förstås upp dessa rariteter i motorbåtsinfernot och….


Så i mitten av den lilla klungan fick vi syn på en vacker vit båt i klassisk stil, lik en gammal engelsk kutter.
Som hette Carl Linné. Vi svansade runt den ett tag och till slut frågade jag en vänlig engelsman om namnet. Och ja, det hänvisade till vår svenske biolog och ägaren var svensk varpå en längre dialog drog igång, mycket trevligt. Sen när vi fortfarande dröjde oss kvar, konstaterade tex att den var till salu för 5,25 miljoner $, kom herrn ner till oss och frågade om vi var intresserade av att ta en titt ombord?
Att borda gick bara an om man var spekulant och “strictly by appointment” men han lovade att säga till kapten som senare visade oss runt, att vi var intresserade av charter. Ingen trodde givetvis på detta men både kapten och manager var kanontrevliga och visade oss runt överallt och vi fick även med oss några anekdoter om båten. Dagens behållning!
Inredning i gammaldags stil, men massa gömd teknik, givetvis. Vitmålad pärlspont i taken och mattlackad körsbär i skott och övrig inredning. Massa intarsia, inget RF utan mässing ren eller eloxerad. Utsidan lackades två ggr per år med dubbla lager och vår stolte kapten berättade att nuvarande lack var uppe i drygt 40 lager!
Teaken såg ut som ny trots att båten var snart 10 år. Kolla in deras hemsida.

http://sycarllinne.com/

Vi ni köpa den så är det dennna sidan som gäller:
http://www.camperandnicholsons.com/yacht-charter/carl-linne-436/
Vi hann bara med nedre delen av mässan, typ en tredjedel, på sen-eftermiddan var benen som spagetti, och de var inte “aldente” snarare överkokta! I Marina Bays gratis-shuttle (!) hem somnade kapten så sött med famnen full av broschyrer och drömde om kommande projekt och investeringar.

Zzzzzzzzzz

Bosse @ FLLIBC

Dela gärna med dig.