4 val och ett visum…
Att rösta är valfritt, vilket atlantsegling oftast är också. Det var bara på Biscaya vi hade närkontakt med blåvalar. (Kan de ha jobbat för Alliansen?)
Val 1. Surinam, maj 2010.
Färgglatt, högljutt och med musik i varenda gathörn. Valmötena var som väckelsemöten på – (nä visst nä, inga mer påhopp på våra skärgårdspärlor). Ett herrans liv var det i alla fall och det verkade som alla i landet var engagerade. Valet stod mellan en mordåtalad gammal kuppmakare (Desire Bouterse) och en kvinnlig reformist. Alla i landet flaggade, bokstavligen, med sin partitillhörighet genom att fylla sina trädgårdar med flaggor som symboliserade favoritpartit. Kuppmakaren vann och är numera president, måste kolla med våra holländska vänner vad detta innebär…
Val 2. Trinidad & Tobago, juni 2010.
Steelband, högtalarförsedda bilar och karnevalsliknande möten som överröstade det mesta kvällstid. Stod mellan en han och hon här också! Han en långvarig och korrumperad statsman som föll pga maktfullkomlighet och korruption. Sista tossigheten var att sätta upp ett par flaggstänger på tomten, kostnad; 1miljon styck. Inte uppskattat av folket. Hon (Kamla Persad-Bissessar) hade ett brett folkligt stöd och vann en förkrossande seger. Till och med undertecknad vågade vifta lite med hennes flagga. (Fick den av en kraftigt rompåstruken local och vågade väl inte annant än att vifta lite försiktigt…)
Val 3. Sverige, september 2010.
Som vanligt, snällt och mesigt men det blev ju rätt spännande på slutet. Åter en kamp mellan hon & han (Ja, ja rektorssonen: det heter henne och honom) där han, med ledsnahundögon vann valet och förlorade majoriteten (?) och hon, bestulen på arbetarpartiepitetet förlorade både det ena och det andra… Ja, ja så det kan gå. Mer politisk än så här vågar jag inte bli då rivs väl klagomuren av förorättade intesammasommejtänkare.
Val 4. USA, mars 2011.
Helt opolitiskt och lokalt val, nämligen vårt eget val av väg den närmaste framtiden. Vi har ju velat mellan vänster och rakt fram (norrut) ett bra tag men nu har vi bestämt oss. Vi skall loopa runt östra USA vilket lär ta nå´t år och ge oss möjligheten att lära känna det stora landet i väster (DSLIV) lite bättre. Vintern ägnar vi åt Karibien som just nu känns riktigt lockande här i höstrusket.
Visum
Amerikanska Amabssaden från utsidan…
…är något man måste ha om man tänker sig att segla i DSLIV så vi gick in på Amerikanska Ambassadens (AA) hemsida för att kolla hur man gör. Har du inget att göra nå´n dag så är detta ett utmärkt sätt att sysselsätta sig, flera dagar faktiskt.
Bara ifyllnaden av visa application form DS-160 tog sin modiga tid vilken sedan skulle skickas in till immigration authoritys i DSLIV. Sen var det VALID PASSPORT, if it only has a little crack in it, you must apply for a new passport before you come for an interview, ONE PHOTOGRAPH: MUST BE IN COLOR, less than six months old, approximately 5x5cm, against a white background, where you are facing the camera directly. Här duger inga vanliga passfoton inte! ORIGINAL RECEIPT:The receipt must state applicants’ names, amount paid, and bankgiro number, kvittot avser betalning på Non-petition-based nonimmigrant visa, such as student, tourist, media, crew, and au pair visas, kostnad: SEK 1 120 per person. ENVELOPE: Please bring a self addressed stamped envelope (stamps worth 65 SEK must be put on envelope) for the return of your passport. Vi hade tur och fick skicka bägge passen i samma kuvert.Där sparade vi 65 spänn!PERSONBEVIS: Ask for a “120-personbevis med alla relationer” from the Swedish tax authorities (skattemyndigheten). Utökat personbevis, här står det mer än du anade att storebror visste om dej! COURT AND POLICE RECORDS: Här bifogade vi inget, antagligen lika dumt som att svara ja på någon av frågorna på den gröna blanketten alla som flög till DSLIV tidigare fyllde i. Den är numera borttagen och ersatt av ESTA. All travelers under the VWP must have an approved ESTA registration! Enkelt va! PROOF OF FINANCE: A current bank statement or other evidence to show that you have sufficient funds to cover the costs of the trip. Visste du inte innan så får du nu reda på exakt hur mycket pengar du har på banken… EMPLOYMENT LETTER: Här blev vi lite nervösa då vi bägge är arbetslösa utan att ha registrerat oss hos varken arbetsförmedlingen eller är medlemmar i någon A-kassa. Vi sa inget och ingen frågade så det gick ok. TRAVEL PLAN: Of places you intend to visit, people you intend to stay with, and approximate dates. Detta tog en bra stund att få ihop och innebar att vi själva nu har hyfsad koll på vår tänkta resa de närmaste två åren. INVITATION LETTERS: From family or friends with whom you intend to stay during your trip. Och vem skulle bjuda hem oss? Orolig ringde kapten till AA och fick besked om att de kunde se mellan fingrarna denna gången då vi verkade trevliga ändå…
Nu återstod bara att åka upp till stora huvudstaden och bli intervjuad på AA. Personlig intervju med fingeravtryckskontroll är obligatorisk! Tågresan var billig (ca 800:- för två pers.) men tidig (04.57) och kön var lång (1,5 tim) men nu är vi godkända DSLIV-besökare för lång tid framöver. Vid säkerhetskontrollen skojade kapten till det och frågade vart den här flighten gick? Att han aldrig lär sig! Vi blev av med allt som påminde om elektronik, de snodde till och med kulturministerns hörapparats bluetoothenhet, den var misstänkt lik en MP3-spelare! Och en sådan vet man ju aldrig vad den kan innehålla, Internationalen till exempel? Vi fick dock tillbaks alla elektroniska pryttlar när vi var godkända av AA.
Kostnad totalt för äventyret: 3 500 SEK inklusive kontinental frukost.
Frukost i kulturministrisk anda!
Tur inte alla länder är lika knöliga att besöka. Nu är ju detta enbart steg ett. Sen är det upp till Immigration Office, Customs, Coast Guard, Health Authoritys med mera att avgöra på plats hur länge och på vilka villkor vi angör DSLIV. Jag har säkert glömt nån myndighetsvariant, men det brukar lösa sig ju närmare man kommer.
Nä, nu sticker vi till Toscana, där behövs inget visum. Bara spänstiga smaklökar!
Cordiali saluti,
Bosse @ höstrusket i Mölndal